Hoe ik bonusmama werd: mijn ervaringen en tips voor een samengesteld gezin

Bonusmoeder worden in een samengesteld gezin

Toen ik klein was en nadacht over ‘later als ik groot ben’, had ik niet een plaatje voor ogen waarbij ik twee kinderen van een ander zou mee-opvoeden.  Vroeger zei ik altijd ‘Op mijn 25ste wil ik kinderen, dan ben ik lekker jong moeder’. Maar toen werd ik 25, 30, ook de 35 volgde. In al deze jaren had ik nog steeds geen kinderen gekregen. 

Op relatie gebied liep het ook niet altijd even lekker. Verschillende dating apps heb ik volledig uitgespeeld. Dan was ik weer met iemand in gesprek, volgde er een date, maar was die welbekende klik in geen velden of wegen te bekken. Of vond ik iemand echt heel leuk, hoorden de wedding bells in de verte al klinken, maar bleek de liefde toch niet wederzijds. En was een vent helemaal in love met mij, dan zag ik hem niet als ‘de vader van mijn kinderen’. 

Dan maar de dating apps opnieuw installeren en weer verder swipen. Ik kwam altijd weer dezelfde mannen tegen  en dacht ‘Goh, het is jullie kennelijk ook nog steeds niet gelukt’. 

De juiste match vinden

Tot het moment dat ik Bumble ontdekte. Op deze app kan je al veel informatie van te voren invullen. Wat ik fijn vond, is dat je hierin specifiek je kinderwens kunt aangeven. Voor mij was dat een belangrijke filter.

Al zat er nog zo’n leuke kop op, als er in zijn bio stond dat hij geen kinderwens heeft, was dat voor mij een reden om naar links te swipen. Zo maak je zelf het visvijvertje alweer wat kleiner. Je moet dan ook niet de illusie hebben dat als er ‘nee ik wil geen kinderen’ staat, ze na een ontmoeting met jou van gedachten zullen veranderen. 

Dit kan natuurlijk wel gebeuren, maar heel eerlijk, ik had daar de tijd niet meer voor om daar in alle rust achter te komen, mijn klokje tikte ook gewoon door. En dit was voor mij al een mooie natuurlijke selectie. 

De realiteit onder ogen zien

Inmiddels was ik 38 en had ik de hoop al een beetje opgegeven dat ik iemand zou ontmoeten die nog geen rugtasje met kinderen zou hebben. Ik stond er niet om te springen (wie maakt er wel een vreugdendansje bij dit idee), maar ik wilde het ook niet uitsluiten. Daarmee zou ik de vijver alleen maar kleiner maken en zit ik enkel nog uit een aquarium met exotische-met-uitsterven bedreigde vissen te vissen. 

Ik begon het meer te zien als een realiteit. De kans zou groter zijn dat ik iemand zou gaan ontmoeten die al kinderen heeft, dan dat ik iemand tegen zou komen zonder kinderen, maar met een kinderwens. 

Wat de Bumble app ook leuker maakte is dat wanneer je een match bent, je als vrouw zijnde binnen 24 uur het gesprek moet starten anders komt de match te vervallen. Zo houden we nog een beetje het heft in eigen handen. 

Sommige matchen heb ik dan ook gelaten voor wat het was, maar met Bas dacht ik ‘ik moet deze jongen gelijk een bericht sturen’. En wat ben ik blij dat ik het gesprek ben begonnen! 

Daten met iemand die al kinderen heeft

Na de eerste avond heen en weer berichten kwam ik erachter dat hij twee kinderen heeft. 
Ik weet niet meer zeker of ik dit ook in zijn profiel had zien staan. Hij zal het er ongetwijfeld op hebben gezet, ik heb denk ik alleen gelezen dat hij kinderen wil;) Ik weet nog dat ik enigszins verrast was toen ik het las. Ondanks dat het voor mij als een lichte verrassing kwam dat hij al kinderen had, heb ik me dat niet laten afschrikken. Ik zat inmiddels in zo’n leuk gesprek, ik wilde meer van deze jongen weten. 

Diezelfde avond hebben we voor het slapen gaan telefoonnummers uitgewisseld en zijn we vanaf de dag erna gaan whatsappen. 

Onze eerste ontmoeting liet helaas een paar weken op zich wachten door corona, maar onze eerste date was echt fantastisch. Daarna konden we elkaar veel zien in de week dat de kinderen bij zijn ex waren. In de week dat hij de kinderen wel had spraken we soms even af nadat de kinderen op bed lagen. Ik kan me nog goed herinneren dat wanneer er iemand van de trap kwam, hij er dan snel naartoe liep zodat ze mij niet in de woonkamer zouden zien zitten. Maar zo konden we elkaar dan toch eventjes zien ook al waren zijn kinderen bij hem.

Bonusmoeder word je niet, dat bén je ineens

Mijn eerste stappen in mijn rol van bonusmoeder

Na een paar weken daten vond hij het leuk als ik zijn kinderen een keer zou ontmoeten.  We spraken af dat ik een keertje zou komen eten. Zijn zoontje vond het een goed idee dat ik langs kwam want hij had een paar karate moves die hij dan aan mijn kon laten zien.

Ik was gewoon ‘een meisje dat Renske heet’ die kwam eten. Na het eten ben ik weer naar huis gegaan, diep onder de indruk van de eerder getoonde karate moves van zijn zoontje. Een paar weken later zijn we een keer naar een speelbos gegaan met lekkere snacks en pakjes drinken. En zo volgden er meerdere ontmoetingen die een begin en een eind hadden; bv. naar het Spoorwegmuseum of pannenkoeken eten bij Theehuis Rhijnauwen in het bos.

Langzaam opbouwen van een band met zijn kinderen

Ergens in deze periode heeft Bas aan de kinderen verteld dat ik niet zomaar een meisje ben, maar dat hij verliefd op mij is en ik ook op hem. De kinderen vonden het gelukkig leuk. Ze waren toen net 4 en 6 jaar oud. 

De kinderen waren om de week een hele week bij papa. Gedurende die tijd zijn we het logeren langzaam aan gaan opbouwen. Eerst alleen een nachtje in het weekend en later kwam er ook een nachtje door de week bij. We gingen wel steeds meer met elkaar doen, zodat zijn kinderen ook echt aan mij konden wennen, dit was bijvoorbeeld gewoon lekker thuis een spelletje spelen. 

Wennen aan mijn nieuwe rol als bonusmoeder

Vaak koos ik er ook voor om na een gezellige dag naar huis te gaan. Voor mij was het ook even goed zo. Ook al verliep het allemaal goed, was er geen gedoe en voelde het heel natuurlijk, het was voor mij ook wennen dat ik twee kleine kinderen om me heen had die van alles nodig hebben. Zij hadden inmiddels ook met elkaar een eigen manier gevonden van samenleven en ik wilde hier niet zomaar tussenin komen

Stiefplan opleiding

Ik wilde alles op een zo goed mogelijke manier aanpakken. Door de Stiefplan opleiding (wat nu Mixd Family heet) die ik het jaar ervoor had gevolgd wist ik dat het belangrijk is alles rustig en voorzichtig aan te pakken. 

Eerder had ik een relatie met een andere man die een kind had, waarbij het altijd niet even gemakkelijk ging. Wij zijn toen zelf bij een samengesteld gezin coach geweest omdat we niet meer wisten wat we konden doen. We deden ons uiterste best en met alle goede bedoelingen, toch leek het telkens een backfire te geven. 
Na de ontmoeting met de samengesteld gezin coach kregen we al vele inzichten waar we mee verder konden.

Mijn missie

Ook was dit het moment dat ik een nieuwe missie kreeg. Ik wil partners die een samengesteld gezin vormen begeleiden wanneer zij tegen uitdagingen aanlopen en zij hulp van buitenaf kunnen gebruiken. Ik liep in mijn rol als bonusmoeder tegen allerlei uitdagingen aan en viel ook zelf in bepaalde valkuilen. De informatie die ik kreeg tijdens het coaching gesprek heeft mij veel gebracht en gaf veel inzichten waar ik mee aan de slag kon. Dit wilde ik ook gaan delen met anderen. Ik ben dan ook diverse opleidingen en trainingen gaan volgen om mij op deze manier te verdiepen in het samengesteld gezin systeem. Ik wist toen dat ik zelf ook coach voor samengestelde gezinnen wilde worden.

Deze kennis over het samengestelde gezin kwam in onze relatie ook goed van pas. Ik kan oprecht zeggen, dat de ontmoetingen met de kinderen allemaal goed zijn verlopen en dat we hier een goede opbouw in hadden voor de tijd die we hadden. 

Wil jij weten wat coaching voor jouw gezin kan betekenen? Kijk dan op Renske Knoef Coaching.

Zwanger en alles veranderde

Een paar maanden later bleek ik zwanger. Dit nieuws bracht onze relatie in een stroomversnelling. Gelukkig was dit een onderwerp dat we al uitvoerig hadden besproken.  Al in het prille begin hebben we hier hele serieuze gesprekken over gevoerd. Ik had een diepe kinderwens en wilde niet twee jaar wachten alvorens we over kinderen zouden gaan nadenken en had een biologische klok om rekening mee te houden. 

Ik was lange tijd vrijgezel, nooit echt een lange relatie gehad en klaar voor commitment. 
Hij kwam uit een huwelijk, had er een scheiding opzitten en leefde met zijn twee kinderen om de week. 
Twee totaal verschillende rugzakken.

Hoe gaan we hier mee om, zien wij een toekomst met elkaar, wilde hij echt nog kinderen, mijn eigen kinderwens, wanneer zou het een goed moment zijn… Allemaal vragen waar wij in een vroeg stadium van onze relatie veel over hebben gesproken. Door deze open gesprekken te voeren over onze verwachtingen, uitdagingen en wensen, konden we samen beslissingen nemen die voor iedereen werkten.

Tips voor het introduceren van je nieuwe partner aan je kinderen

Het introduceren van je nieuwe partner aan je kinderen is een gevoelig proces. Mijn advies is om dit stap voor stap te doen, zodat je rekening kunt houden met de behoeften van iedereen

1. Neem de tijd: Geef kinderen de ruimte om te wennen aan de nieuwe situatie,
2. Kies neutrale activiteiten: Denk aan een ontspannen uitje zoals een speelbos of pannenkoeken eten,
3. Wees eerlijk: Geef kinderen duidelijke informatie over de relatie, afgestemd op hun leeftijd.

Meer tips? Lees mijn uitgebreide blog: Hoe introduceer je een nieuwe partner aan je kinderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wekelijks op de hoogte blijven?

Over mij

Ik ben mama van onze tweeling en ‘bonus mama’ van de twee kinderen van mijn vriend in ons samengestelde gezin. Ook ik ervaar de complexiteit en de dynamiek die bij deze bijzondere situatie horen. Wat kan ik wel en niet zeggen? Welke plek heb ik binnen het gezin? Wat is mijn rol? En die (negatieve) gevoelens en gedachten die ik vaak door mijn hoofd heb rondspoken. mogen deze er zijn? Wat moet ik hier mee doen?

 

Renske Knoef